Bilgisayardan altyazılı şekilde film ve dizi izlemeyen yoktur. Yabancı dilini geliştirmek isteyenler ve seviyesi biraz ileride olanlar bunu orijinal dilde altyazılı olarak izlemektedir. Ama bilmediği kelimelerde durdurmak, kelimenin anlamına bakmak, daha sonra onu not defterine geçirmek.... Adımlar uzadıkça dizinin veya filmin izlenme süresi de bununla birlikte uzar ve yaklaşık 30 dakikalık bir dizi bölümü 1 saate dönüşebilir. 

Netflix hesabı olanlar bu durumu Language Reactor (Eski adıyla Language Learning with Netflix) sayesinde hızlı bir şekilde aşabiliyorlar. Ancak bilgisayardan dizi veya film izleyenler için durum tamamen farklı. Ama bu sorun da PotPlayer sayesinde ortadan kalkıyor. Peki nedir bu PotPlayer?



PotPlayer, çok kullanışlı ve ücretsiz profesyonel bir medya oynatım programıdır. Bu program sayesinde bilgisayardan altyazılı film/dizi izlediğiniz zaman bilmediğiniz kelimelerin çevirisini yaparken zamandan tasarruf edeceksiniz. Peki bunun için izlemeniz gereken adımlar neler?

Bilgisayarınıza PotPlayer programını kurduktan sonra izlemek istediğiniz videoyu ve daha sonra altyazınızı ekliyorsunuz. Artık altyazıdaki bilmediğiniz kelimeleri anında görebileceğiniz bir programa sahipsiniz. Daha sonra altyazılara tıklayınca çevirisini görmek için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir. 

    1. Videoyu ve altyazıyı açtıktan sonra ekranda herhangi bir yere sağ tıklayıp tercihler seçeneğine tıklayınız (Direkt f5'e basarak da bu menüye erişebilirsiniz).

    2. Daha sonra sol tarafta bulunan sekmelerden altyazıya tıklayıp, kelime taraması seçeneğini seçiniz.

    
    3. Burada bulunan sözlüklerden google translate i seçin ve alttaki düzenleye tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.


    4. Burada yol yazan yere aşağıdaki kodu girin.

https://translate.google.com/?q=%%SS&sl=auto&tl=tr

    5. Burada tamama tıkadıktan sonra sırasıyla diğer ekrandaki uygula ve tamam butonlarına tıklayın.

Bu adımları izledikten sonra bilmediğiniz bir kelimeyle karşılaştığınız boşluk tuşuna basarak videoyu durdurursanız kelimelerin kırmızı bir çerçeve içinde olduğunu göreceksiniz. Kelimelere tıkladığınız zaman tarayıcınızda Google Translate açılacak ve kelimenin Türkçesini göreceksiniz. Her ne kadar diğer eklentiler kadar gelişmiş olmasa da bilgisayardan altyazılı film-dizi izlerken bu medya oynatıcısını kullanmanız işlerinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır 😊

**Satırın tamamının veya bir kelime grubunun çevirisini görmek için shift tuşuna basılı tutarak fare imleciyle kelime grubunu veya satırı seçebilirsiniz.